Akkerwijzer.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt

      Subcategorieën

      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming

      Subcategorieën

      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring

      Subcategorieën

      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid

      Subcategorieën

      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting

      Subcategorieën

      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Belangenbehartiging
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsTeeltConsumptieaardappelen'Genetische modificatie slecht voor duurzaamheid wereldwijde landbouw'

'Genetische modificatie slecht voor duurzaamheid wereldwijde landbouw'

De introductie van genetische modificatie van planten heeft grote consequenties gehad voor de mondiale landbouw, stelt Michel Haring, hoogleraar Plantenfysiologie aan de UvA. 'Het leidt tot monoculturen, waarbinnen boeren voortdurend één product verbouwen. Anders dan bij de introductie van genetisch gemodificeerd voedsel werd gevreesd, zijn er geen aanwijzingen dat deze nieuwe gewassen slecht zijn voor de gezondheid. Ook ecologische rampen zijn tot nu toe uitgebleven. Maar we hebben vijftien jaar geleden niet zien aankomen dat het de aard van landbouw wereldwijd zo zou beïnvloeden, met verregaande consequenties voor het milieu.'

Het oppervlak met genetisch gemodificeerde gewassen is in vijftien jaar tijd met een factor vijftien gegroeid tot meer dan 160 miljoen hectare. In landen als Brazilië en Argentinië wordt nu op grote schaal genetisch gemodificeerde soja verbouwd en vervolgens geëxporteerd. 'De gevolgen voor het milieu zijn enorm; alleen al het wereldwijde transport is ontzettend milieubelastend. Bossen verdwijnen om plaats te maken voor plantages. Genetisch gemodificeerde sojaplanten zijn resistent gemaakt tegen onkruidbestrijdingsmiddelen, maar het onkruid dat wordt bestreden ontwikkelt inmiddels ook resistentie waardoor steeds zwaardere middelen nodig zullen zijn.'

Weinig veranderd

Volgens Haring is er in technologisch opzicht juist weinig veranderd sinds de introductie van genetisch gemodificeerde voedsel. 'Het gaat nog steeds over de gemodificeerde gewassen soja, maïs en katoen. Soja en maïs dienen voor het overgrote deel als voedsel voor dieren in de veehouderij. Blijkbaar is het modificeren van nuttige eigenschappen van bijvoorbeeld groentes lastiger dan werd voorspeld. We hebben de kennis over genen in handen, maar het mechanisme en de beïnvloeding daarvan blijkt toch zeer moeilijk. Genetische modificatie is nog steeds een experimentele techniek.'

Moderne plantenveredeling

Haring ziet meer in moderne plantenveredeling, waarbij planten met verschillende eigenschappen met elkaar worden gekruist. 'Met veredeling kun je vaak dezelfde resultaten behalen als met genetische modificatie. Ook vermijd je dat door patentering van genen de uitwisseling van planten voor de veredeling wordt beperkt. In Nederland zetten de grote zaadbedrijven in op moderne plantenveredeling. Nieuwe inzichten in genetische mechanismes en kennis van het DNA worden hierbij toegepast om te bepalen welke planten het beste met elkaar kunnen worden gekruist.'

Toekomst van genetische modificatie

'Genetische modificatie biedt mogelijkheden die veredeling niet heeft, zoals het combineren van plantaardig en dierlijk materiaal. In de medische wereld werkt men bijvoorbeeld aan planten die snel vaccins tegen bepaalde kankertumoren kunnen produceren', vervolgt Haring. 'Maar veel toekomstige toepassingen, zoals genetisch gemodificeerde maïs die bestand is tegen droogte of zout in de bodem, zijn gericht op het vergroten van de verkoop van zaden. Dit is vanuit economisch oogpunt een logische, maar geen duurzame ontwikkeling. We versmallen de genetische basis van onze voedings^gewassen. Ooit moeten we betalen voor de wereldwijde monoculturen van genetisch gemodificeerde ^gewassen. We lenen van de toekomst.'


Bron: UvA Persvoorlichting

Tekst: UvA

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Agraaf.nl logo
Landbouwnieuws uit Utrecht, Noord- en Zuid-Holland over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, veenweide, weidevogel, geiten
Praat mee
Akkerwijzer is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste akkerbouwnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Akkerwijzer.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Teelt
  • Consumptieaardappelen
  • Pootaardappelen
  • Zetmeelaardappelen
  • Suikerbieten
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Peen
  • Vollegrondsgroente
  • Cichorei
  • Bloembollen
  • Eiwithoudende gewassen
Gewasbescherming
  • Onkruiden
  • Schimmels
  • Plaaginsecten
  • Bodemaaltjes
  • Weer
Bewaring
  • Bewaartechniek
  • Bewaarproces
Bodemgezondheid
  • Bodemleven
  • Bodemverdichting
  • Ontwatering
  • Organische stof
  • Groenbemester
Bemesting
  • Dierlijke mest
  • Meststoffen
Mechanisatie
  • Trekkers
  • Grondbewerking
  • Bemesting
  • Zaaien en planten
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Onkruidbestrijding
Economie
  • Markt
  • Afzet
  • Certificering
  • Agribusiness
  • Maatschappij
  • Energie
  • Ondernemen
  • Buitenland
  • Water
Beleid
  • Politiek
  • Belangenbehartiging
Akkerwijzer.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt
      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming
      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring
      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid
      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting
      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie
      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie
      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid
      • Politiek
      • Belangenbehartiging
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top