Akkerwijzer.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt

      Subcategorieën

      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming

      Subcategorieën

      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring

      Subcategorieën

      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid

      Subcategorieën

      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting

      Subcategorieën

      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie

      Subcategorieën

      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid

      Subcategorieën

      • Politiek
      • Belangenbehartiging
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Topbodem logo
  • Home
  • Nieuws
TopbodemBodemgezondheidBodemlevenMicrobioom van invloed op weerstand gewas en mens

Microbioom van invloed op weerstand gewas en mens

Schap biologische groenten
Biologische groente groeit, ook in de kas, op grond en niet op een medium. Dat kan bijdragen aan een divers microbioom op de verse producten. Beeld: Jorg Tönjes
Goede weerstand bij mensen hangt samen met een gezond en divers microleven in de darmen. Deze darmflora of dit darmmicrobioom krijg je binnen door contact met grond als je jong bent en via microben op en in voedsel.

De weerstand van planten, dieren en mensen hangt niet alleen samen met wat er aan stoffen in de cellen van organismen zit, maar ook met wat er meekomt uit de omgeving. Volgens Peter Voshol zijn met name de jonge jaren van een mens van belang bij het opbouwen van een gezond microbioom. In je vroege jeugd kom je in aanraking met microleven op de grond en in en op je voedsel. Daarom werkt opgroeien in een natuurlijke omgeving positief op de gezondheid op lange termijn. Voshol was een van de sprekers bij een workshop op BioBeurs 2024 over het verband tussen bodem en menselijke gezondheid.

Voshol deed als fysioloog onderzoek in Amerika en Nederland, waaronder acht jaar voor het Louis Bolk Instituut. „Gezondheid is meer dan afwezigheid van ziektes”, is zijn stelling. „We zijn wat voedsel betreft de laatste 50 jaar terechtgekomen in een stabiel ongezond systeem.” Gebrek aan vitaliteit van ons voedsel begint volgens hem bij anders kijken naar onze darmen. Die hebben gezond voedsel nodig en ze moeten, dankzij een divers microbioom, in staat zijn daaruit te halen wat wij nodig hebben voor goede kwaliteit van leven. Ultrabewerkt en overhygiënisch voedsel past niet bij weerstandsontwikkeling.

„Je bouwt vanaf je geboorte microbioom uit de omgeving op. De grootste ‘gezondheidsklap’ kan je maken door veel meer groenten te eten. De eerste duizend dagen van je leven zijn zeer bepalend”, aldus Voshol. Dat je met een gezonde levensstijl daarna nog wat kunt bereiken, is volgens huisarts en microbioomkenner Karin Pijper wel waar, maar toch lukt dan niet altijd alles. Soms kan het nodig zijn, bijvoorbeeld na het gebruik van medicijnen die de darmflora schade toebrachten, om met probiotica de darmflora te herstellen. Pijper geeft een voorbeeld van een patiënt die, ondanks een zeer gezonde levensstijl veel kwalen hield. Ze bleek onvoldoende soorten darmbacteriën te hebben om haar voedsel goed te verteren. Na gebruik van gunstige darmbacteriën herstelde ze wel.

Grond

Conclusies uit de workshop zijn dat eten van een gezonde bodem bijdraagt aan menselijke gezondheid door de aanwezigheid van positieve micro-organismen. Het beste is het om die jong en langs natuurlijke weg binnen te krijgen. Microbioom of probiotica uit mens, zuivel, planten en bodem kunnen bij herstel gebruikt worden. Er bestaan veel soorten microleven die de tocht van mond, via maag naar darmen overleven en daar functioneel zijn.

De teelt van gewassen in de vollegrond draagt bij aan rijker microleven op verse producten. Gewassen kunnen microbioom via het zaad meegeven aan een volgende generatie. Daarom is zaad coaten met gewasbeschermingsmiddelen negatief voor weerstand van planten. Alternatieve coatings op basis van microleven in plaats van insecticiden en fungiciden zijn in ontwikkeling.

Foto van Jorg Tönjes
Tekst: Jorg Tönjes

Beeld: Jorg Tönjes

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Wat is Topbodem?
Topbodem brengt nieuwe inzichten op het gebied van de bodem en organiseert praktijkonderzoek rondom de bodem in de akkerbouwsector.
Topbodempartners
Vandinter Semo logo
Wageningen University & Research logo
HLB logo
Deltaplan Agrarisch Waterbeheer logo
Agurotech logo
Praat mee
Akkerwijzer is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste akkerbouwnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Akkerwijzer.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Teelt
  • Consumptieaardappelen
  • Pootaardappelen
  • Zetmeelaardappelen
  • Suikerbieten
  • Tarwe
  • Gerst
  • Uien
  • Peen
  • Vollegrondsgroente
  • Cichorei
  • Bloembollen
  • Eiwithoudende gewassen
Gewasbescherming
  • Onkruiden
  • Schimmels
  • Plaaginsecten
  • Bodemaaltjes
  • Weer
Bewaring
  • Bewaartechniek
  • Bewaarproces
Bodemgezondheid
  • Bodemleven
  • Bodemverdichting
  • Ontwatering
  • Organische stof
  • Groenbemester
Bemesting
  • Dierlijke mest
  • Meststoffen
Mechanisatie
  • Trekkers
  • Grondbewerking
  • Bemesting
  • Zaaien en planten
  • Gewasbescherming
  • Oogst
  • Onkruidbestrijding
Economie
  • Markt
  • Afzet
  • Certificering
  • Agribusiness
  • Maatschappij
  • Energie
  • Ondernemen
  • Buitenland
  • Water
Beleid
  • Politiek
  • Belangenbehartiging
Akkerwijzer.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Teelt
      • Consumptieaardappelen
      • Pootaardappelen
      • Zetmeelaardappelen
      • Suikerbieten
      • Tarwe
      • Gerst
      • Uien
      • Peen
      • Vollegrondsgroente
      • Cichorei
      • Bloembollen
      • Eiwithoudende gewassen
    • Gewasbescherming
      • Onkruiden
      • Schimmels
      • Plaaginsecten
      • Bodemaaltjes
      • Weer
    • Bewaring
      • Bewaartechniek
      • Bewaarproces
    • Bodemgezondheid
      • Bodemleven
      • Bodemverdichting
      • Ontwatering
      • Organische stof
      • Groenbemester
    • Bemesting
      • Dierlijke mest
      • Meststoffen
    • Mechanisatie
      • Trekkers
      • Grondbewerking
      • Bemesting
      • Zaaien en planten
      • Gewasbescherming
      • Oogst
      • Onkruidbestrijding
    • Economie
      • Markt
      • Afzet
      • Certificering
      • Agribusiness
      • Maatschappij
      • Energie
      • Ondernemen
      • Buitenland
      • Water
    • Beleid
      • Politiek
      • Belangenbehartiging
  • Marktcijfers
  • Video's
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top