Stilstand reductie middelen in water

Dit staat in ‘Bestrijdingsmiddelen en waterkwaliteit’, een boek onder redactie van onderzoekers Geert de Snoo en Martina Vijver van de Universiteit Leiden.
Afwateringsgebieden
Op een à twee procent van het landbouwareaal worden hoge concentraties van bepaalde middelen in het oppervlaktewater aangetroffen. Het betreft met name de afwateringsgebieden in de regio’s Delfland, Rijnland (Zuid-Holland) en de Bommelerwaard (Gelderland). De teelten waar het hier om gaat zijn maïs en bollen, en de teelt in kassen. De problematiek in specifieke knelpuntgebieden kan verminderen door regionale inperking van het gebruik van bepaalde middelen en/of het realiseren van effectieve regionale projecten, aldus de onderzoekers.
Bufferzone
Volgens De Snoo en Vijver kan de algehele waterkwaliteit in Nederland beter worden door het instellen van een spuitvrije bufferzone van 1,5 meterbreed langs sloten. Ook kunnen zogenoemde 90 procent-driftreducerende spuitdoppen verplicht worden gesteld. Deze algemene maatregelen zijn zinvol met het oog op de teelt van bijvoorbeeld aardappelen en granen.
Decennia
In het Nederlandse oppervlaktewater komen weliswaar flink minder bestrijdingsmiddelen voor dan enkele decennia geleden. De behaalde winst dateert echter voornamelijk van vóór 2001, concluderen de onderzoekers.