Zorg en leefbaarheid bieden grootste kansen in krimpgebied Noordoost Groningen

In een aantal gebieden in Nederland is sprake van krimp. Het aantal inwoners daalt en de samenstelling van de bevolking verandert door het vertrek van jonge mensen (ontgroening). De vergrijzing neemt daardoor in verhouding sterker toe. Deze veranderingen hebben gevolgen voor het wonen, de leefomgeving, economie, onderwijs, welzijn, sport, cultuur en de zorg. Voor Noordoost Groningen is de prognose dat de bevolking in de periode 2010 - 2040 met 10% afneemt.
Werken aan bewustwording
Volgens de Sociaal Economische Raad (SER) kan de multifunctionele landbouw op verschillende manieren bijdragen aan het verzachten van de gevolgen van krimp. In Noordoost-Groningen zullen de ondernemers zich echter eerst bewust moeten worden van de rol die zij daarin kunnen spelen. Daarvoor is het volgens de onderzoekers noodzakelijk dat LTO Noord, Provincie Groningen en de betrokken gemeenten met elkaar in gesprek gaan.
Schaalvergroting en multifunctionele landbouw
Behalve de kansen op het gebied van zorg en leefbaarheid liggen er volgens de studie wellicht ook kansen in de samenhang tussen schaalvergroting en multifunctionele landbouw. De SER gaat voor Noordoost Groningen uit van een verdere ontwikkeling van de agrarische sector richting schaalvergroting en duurzame energieproductie (bio-based economy). De aanname is dat schaalvergroting en multifunctionele landbouw twee van elkaar gescheiden ontwikkelrichtingen zijn. Volgens de WUR-onderzoekers hoeft de ene ontwikkeling de andere echter niet uit te sluiten.
Tekst: Ronald Spigt
Beeld: Wageningen UR