Aardappelveredelaarster Utrechtse Held van de Smaak

De Held van de Smaak wordt jaarlijks per provincie benoemd in het kader van De Week van de Smaak. Aardappel is dit jaar het thema van deze week. Lammerts van Bueren is in de provincie Utrecht gekozen uit zeven regionale finalisten, die zich allemaal inzetten voor de ontwikkeling, afzet en promotie van bijzonder smaakvolle en duurzame aardappelen en aardappelproducten.
Smakelijk en resistant tegen Phytophthora
Het resultaat van Lammerts werk de afgelopen jaren binnen het biologisch aardappelveredelingsprogramma Bioimpuls zijn smakelijke en Phytophthora-resistente aardappelen, die bovendien ook nog eens met minder meststoffen toekunnen. De impact van dergelijke veredeling is groot: niet alleen is het milieu met duurzame rassen gediend, maar ook consumenten hebben straks de keuze uit lekkere nieuwe biologische aardappelrassen. “Veredelen van rassen is complex en kost jaren werk. Dat ik daar nu al een publieke pluim voor krijg, is een enorme eer”, aldus Lammerts.
Op voor de nationale titel
Edith Lammers van Bueren is samen met 11 andere provinciale Helden, waaronder Niek en Michiel Vos uit Flevoland die zich ook met de teelt en veredeling van biologische aardappelen bezighouden, ook nog in de race voor de titel Nationale Held van de Smaak 2012. De verkiezing hiervan vindt plaats op 29 september 2012 in Amersfoort.
Tekst: Ronald Spigt
Beeld: BioImpuls Aardappelveredeling
