Computermodel voor plantenziekten

Omdat dergelijke veiligheidsmaatregelen vaak grote economische consequenties hebben, is een goede onderbouwing van groot belang, stellen de onderzoekers.
De onderzoekresultaten worden deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One.
Modellen
Het team van onderzoekers ontwikkelde een set van vier simpele populatiemodellen die voor praktisch iedere exotische ziekte te gebruiken is. Deze modellen rekenen het invasieproces door op basis van gegevens over populatiegroei en verspreiding van nakomelingen. Daaraan wordt gekoppeld een modelraamwerk dat zorgt voor kaarten voor klimatologische geschiktheid van nieuwe gebieden voor deze ziekten. De nieuwe toepassing zit in de koppeling van al bestaande modellen aan de klimaatgeschiktheidskaarten en het inbedden in een raamwerk voor plaagverspreiding.
Als de bruikbaarheid van de voorspellingen voldoende is aangetoond, kunnen nationale en internationale instituten die verantwoordelijk zijn voor plantgezondheid de modellen gebruiken bij het nemen van beslissingen over het de baas blijven van nieuwe exotische plantenziekten. Zo kunnen ze zo veel mogelijk voorkomen dat onnodige handelsbeperkingen worden opgelegd. Ook kunnen ze voorkomen dat te beperkte maatregelen worden genomen.
Bedreiging
Invasies door exotische plantenziekten en plagen vormen een steeds grotere bedreiging voor de landbouw en daarmee voor de voedselvoorziening, stellen de onderzoekers. Door de intensieve internationale handel en het grootschalig personenvervoer over grote afstanden duiken plantenziekten steeds vaker op in regio’s waar ze van oorsprong niet voor kwamen. De consequenties van het naar andere regio’s verslepen van bijvoorbeeld schimmels of insecten zijn lastig te voorspellen. Daarom zijn kwalitatieve overwegingen en opinies van experts belangrijk voor de inschatting van risico’s, aldus de onderzoekers.
Tekst: Wageningen UR
Beeld: Wageningen UR