Suiker Unie: suikergehalte 0,2 procent toegenomen

Fabrieken hebben halverwege week 43 bijna 30 procent van de bieten verwerkt. Het droge weer van deze week maakt de omstandigheden beter en sommige regio’s wordt er ook al verder vooruit gerooid. Het suikergehalte steeg de afgelopen week met circa 0,2 procent. De tarra nam ook iets toe als gevolg van de slechtere oogstomstandigheden.
Rooicheks
Met als motto 'Hele biet, geen groen' bekijkt Suiker Unie of de rooikwaliteit verbeterd kan worden. In kader van de optimalisatie van de bietenoogst voert de Agrarische Dienst deze campagne voor het eerst zogenaamde rooichecks uit. Eerste ervaringen zijn positief, meldt Suiker Unie. Door samen met chauffeurs van rooimachines en/of loonwerkers de beoordelingen te bespreken worden de puntjes verder op de i gezet. Afstellingen van de rooimachine en rijsnelheid zijn hierin bepalend. Dit jaar is op diverse percelen de stand van het gewas minder optimaal dan voorgaande jaren, zoals ongelijkheid biethoogte en meerkoppigheid. Om deze reden kan het rooiverlies onontkoombaar iets hoger zijn. Over het algemeen wordt er goed gerooid, vindt Suiker Unie. Het doel van de organisatie is om het rooiverlies terug te brengen van gemiddeld drie naar twee ton per hectare. De planning is dat binnen 3 jaar alle rooimachines beoordeeld zijn.
Klik hier voor suikergehalte per regio
Klik hier voor tarrapercentage per regio
Klink hier voor winbaarheid per regio
Tekst: Suiker Unie
Beeld: Ruth van Schriek