Hedwigepolder onder water

De ontpoldering van de Hedwigepolder is nodig voor natuurherstel van de getijdennatuur in de Westerschelde. Door eerdere inpolderingen en eerdere verruimingen van de vaargeul naar de haven van Antwerpen, is de natuur achteruit gegaan.
Natuurherstel
De afgelopen jaren zijn er diverse alternatieven voor ontpoldering van de Hedwigepolder onderzocht en besproken. Het kabinet heeft de alternatieven nogmaals afgewogen op kosten en effecten en wil voor alle partijen duidelijkheid geven. In het regeerakkoord is daarom opgenomen dat voor het natuurherstel van de Westerschelde de Hedwigepolder wordt ontpolderd.
Snelle start
Alle procedures worden zo snel mogelijk gestart. Samen met provincie Zeeland wordt het project opgepakt. Tot 2013 worden de noodzakelijke plannen en besluiten geactualiseerd. Het gaat dan om het Rijksinpassingsplan (inclusief de milieu-effectrapportage), analyse van de kosten, het projectplan en het inrichtingsplan.
Vergunningen
Tegelijkertijd worden zoveel mogelijk de noodzakelijke vergunningen en ontheffingen aangevraagd. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Natuurbeschermingswet, de Waterwet, de Wet Algemene Bepalingen Omgeving (WABO) en de Ontgrondingenwet. In januari 2014 is dit volgens de planning afgerond.
Onteigeningsprocedure
In april 2016 kan de eventuele onteigeningsprocedure zijn afgerond. In mei start dan de ontpoldering en herinrichting. In 2019 kan de Hedwigepolder onder water staan.
Tekst: Ministerie van Economische Zaken