‘In alle rassen worden dit jaar knollen gesneden voor fritesaardappelteelt’

Hij verwees hierbij naar vorig jaar. „We hebben afgelopen jaar veel klachten binnengekregen over pootgoed. Het minst aantal klachten kwam binnen over gesneden aardappelen.” Dit komt volgens hem met name doordat de telers deze aardappelen op afroep hebben gekregen. „Ze zijn gesneden, geleverd en kort daarna gepoot.”
Goede behandeling na het snijden
Een goede behandeling na het snijden is cruciaal. Als de aardappelen na deze behandeling goed zijn gedroogd, kunnen ze volgens Verhooren drie tot vier weken in de kist blijven zitten. „Er treedt wel gewichtsverlies op, maar het aantal knollen blijft hetzelfde.” Gesneden pootgoed dat nog niet (goed) is gedroogd, moet je niet te lang bewaren in de kipper of in kisten. Verhooren adviseert telers dergelijk plantgoed bij voorkeur op een roostervloer te leggen in een dunne laag, zodat lucht er goed doorheen kan.
Als de aardappelen vervolgens onder ideale omstandigheden worden gepoot, hoeven er geen klachten binnen te komen, gaf hij aan. Zijn die er wel, dan wordt er gekeken naar de (ongesneden) zusterpartijen: zijn daar ook opkomstproblemen dan zit het in de partij. Zo niet, dan kan er bij of na het snijden iets zijn misgegaan. „De vraag is dus: ligt het aan het ras of aan het snijden.” Deze aanpak is vastgelegd in de Algemene Handelsvoorwaarden (zie ook het kader hieronder).
Het areaal pootaardappelen neemt de laatste jaren af. Deze krimp heeft in combinatie met het extreme groeiseizoen van 2023 geleid tot een tekort aan uitgangsmateriaal. Het groeiseizoen van 2023 heeft bovendien gezorgd voor meer bovenmaats pootgoed. Om aan de vraag te kunnen voldoen worden veel knollen in de grovere maten gesneden.
Ketenproject Verbetering Pootgoedkwaliteit
De webinar was een vervolg op het Ketenproject Verbetering Pootgoedkwaliteit. Dit project is in 2016 opgestart na problemen met de opkomst van aardappelen. Consumptietelers verweten pootgoedtelers dat ze geen goed uitgangsmateriaal geleverd hadden gekregen, terwijl pootgoedtelers aangaven dat de consumptietelers de poters na het afleveren niet goed hadden behandeld.
Algemene Handelsvoorwaarden Pootaardappelen
Europatat, de koepel voor de Europese aardappelhandel heeft in januari de nationale koepels opgeroepen te communiceren over de risico’s van het gebruik van gesneden pootaardappelen. In Nederland is het snijden van pootaardappelen voor de teelt van pootaardappelen niet toegestaan. Voor de teelt van consumptieaardappelen worden telers geadviseerd geen pootaardappelen te snijden vanwege de kwaliteitsrisico’s, en als dat wel gebeurt dan zijn de RUCIP-handelsvoorwaarden niet van toepassing. Deze voorwaarden sluiten gesneden pootaardappelen namelijk uit.
In Nederland wordt bij gebruik van gesneden pootgoed gehandeld volgens de Algemene Handelsvoorwaarden Pootaardappelen (AHP) 2018. Hierin staat onder meer als bij gebruik van gesneden pootgoed poters niet opkomen en/of niet tot volwaardige productie komen (‘missers’), dat klachten alleen in behandeling worden genomen als in niet gesneden pootgoed van hetzelfde partijnummer ook klachten over missers voorkomen.
De NVWA wijst erop dat pootaardappelen snijden niet is toegestaan op een productieplaats voor NAK-pootaardappelen. Het telen van pootgoed met gesneden pootgoed mag eveneens niet. Dit verbod omvat zowel de teelt van NAK, ATR als TBM pootgoed. Telers mogen wel gebruik maken van gesneden pootgoed bij de teelt van consumptie- of zetmeelaardappelen. Voorwaarde is dan wel dat de teler geen NAK-pootaardappelen teelt op dezelfde productieplaats.