Eerste kistje Opperdoezer Ronde gerooid

Bos is trots op de primeur van de Opperdoezer Ronde. De Noord-Hollandse akkerbouwers lieten vorig jaar een kas van 400 vierkante meter zetten om deze speciale aardappeltjes in te verbouwen. ‘We zitten hier op echte Opperdoezer grond: lichte zavelgrond met weinig humus (2 procent). De aardappelplant groeit schraal op, echt uit de grond vandaan.’
Grond bepaalt smaak
De akkerbouwers telen 6 hectare Opperdoezer Ronde op de volle grond, waarvan een deel onder fleecedoek om het rooiseizoen te verbreden. ‘De lekkerste aardappelen worden geteeld in een straal van 1 kilometer rondom de kerk van Opperdoes’, zegt vader Kees Bos. ‘De grond bepaalt de smaak. Bovendien zijn deze aardappelen veel geler van kleur dan die uit de polder.’ De Opperdoezer Ronde mag alleen worden geteeld in het Noord-Hollandse dorp Opperdoes.
Kick
Vader en dochter Bos verwachten dat de aardappelen van de volle grond begin of half juni worden gerooid, 2 tot 4 weken later dan vorig jaar. Alle Rondes worden met de hand geoogst. ‘Het rooien geeft altijd weer een kick’, aldus Rosan. ‘Je weet nooit wat er boven komt.’