Noord-NL helpt Russen met pootaardappelteelt

Al jaren kampt de Russische landbouwsector met grote problemen. Boeren werken er niet efficiënt en halen uit hun enorme landbouwarealen niet voldoende opbrengsten. Er is veel mis, zagen ook de noordelijke landbouwvertegenwoordigers van het Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) die eerder afreisden naar Leningrad Oblast om te inventariseren wat de Russen nodig hebben om meer uit hun land te kunnen halen.
Slechte communicatie
Het grootste probleem dat de Nederlanders bij de Russen signaleerden was de slechte communicatie tussen boeren, onderzoekers en bestuurders. Russische onderzoekers waren bezig met landbouwkundig onderzoek waar boeren van geen weet van hebben. Of bestuurders regelen niet de infrastructuur om ervoor te zorgen dat de boeren hun producten ook kunnen afleveren.
„We hebben het gouden driehoeksmodel geïntroduceerd om de samenwerking en communicatie tussen ondernemers, overheid en kennisinstellingen te verbeteren”, legt delegatielid en agrarisch specialist Hendrik Oosterveld uit. „Het doel is om de productie in de aardappelteelt in Leningrad Oblast te verhogen en kansen te creëren voor Noord-Nederlandse bedrijven in de agrarische sector zoals pootaardappelleveranciers, machinebouwers en adviesbureaus.”
Er zijn daardoor verschillende initiatieven van de grond gekomen, zegt Oosterveld. „Er is een proefboerderij in oprichting, er zijn demovelden gekomen en aan boeren hebben we een teeltanalyse aangeboden.”
Kansen voor Nederlandse bedrijven en boeren
Voorzitter van de LTO Noord-werkgroep pootaardappelen en delegatielid Upt Hiddema juicht de nauwere samenwerking met de Russen toe. „Het is een goede zaak dat we de Russen helpen om een betere pootgoedsector te realiseren. Ik zie veel kansen voor Nederlandse bedrijven en boeren daardoor. Zo werken veel Russische boeren met oud en slecht pootgoed waardoor ziekten als ringrot meer kans hebben. Investeren in kwalitatief goed pootgoed is voor de Russen van belang, maar dat betekent ook handel voor Nederland.”
Patatfabriek
Nog meer ideeën heeft Hiddema, die hij in Leningrad Oblast wil introduceren. „Het is interessant te onderzoeken of het mogelijk is een patatfabriek te realiseren in het gebied. Boeren zouden dan hun aardappels aan deze fabriek kunnen leveren. Zo kunnen ze een enorme nieuwe afzetmarkt aanboren.’’
Lees het volledige interview in de Veldpost die zaterdag 24 augustus verschijnt
Tekst: Ellis van Wees
Beeld: Fenneke Wiepkema