Marktverstorend effect Poolse suikertoeslag gering maar bevreemdend

Dat concluderen wetenschappers in een studie die is gepubliceerd in het Journal of Agricultural Economics. Als onderdeel van de hervorming van het Europese GLB van 2013 werd de suikersector bijna volledig geliberaliseerd, door de productiequota en de minimumprijzen voor bieten af te schaffen. Elf EU-lidstaten voerden daarop vanaf 2017 gekoppelde rechtstreekse betalingen voor suikerbieten in.
Gemiddeld 331 Euro per hectare
Gemiddeld bedraagt de steun 331 Euro per hectare maar de verschillen per land zijn enorm. Roemenië betaalde 91 Euro per ton suiker in 2019, terwijl Litouwen bietentelers een premie van 8 Euro per ton uitkeerde in 2019. Polen, dat met 211.000 hectare suikerbieten het op Frankrijk en Duitsland na grootste areaal van de Europese Unie heeft, betaalde 32 Euro per ton suiker. Spaanse telers , die de hoogste hectare opbrengst realiseren in de EU (95 ton per hectare) ontvangen 27 Euro per ton suiker.
Regionale marktprijs verschillen
Naast de voormalige Oostbloklanden steunen ook Griekenland en Spanje hun bietentelers. Telers in West Europa, waar verreweg de meeste suikerbieten worden geteeld, ontvangen geen betalingen. De marktprijs van bietsuiker is in West Europa circa 75 Euro per ton lager dan in Zuid-Europa. Gemiddeld werd in de Europese Unie in februari van dit jaar 390 Euro per ton bietsuiker betaald.