VTA rekent ondanks forse areaalkrimp nog niet met minder aardappelaanbod

Volgens de VTA heeft de hectareopbrengst meer invloed op het aardappelaanbod dan het fors gedaalde areaal. De definitieve procentuele afname van het totale aardappelareaal in de NEPG-zone (EU-4) is uitgekomen op 4,7 procent. Van 522.300 hectare naar 497.700 ha (-24.600 ha). In Nederland en België is de omvang van het areaal onder het vijfjarige gemiddelde gezakt.
Tot nu toe kleine knollen
Wat betreft de hectareopbrengst is op dit moment het algemene beeld dat de vroege aardappelen door het koude voorjaar aan de late kant op de markt zullen komen. Dat schept lucht voor de oogst van 2020 die nog in de bewaring zit. Over het algemeen is de knolzetting van de aardappelen dit jaar wel goed, maar betreft het vaak kleine knollen, stelt de VTA. Dat houdt verband met de ruime loofontwikkeling.
De weersomstandigheden de komende tijd zijn bepalend. Hevige regenval kan snelle opbouw van drogestof in de knollen vertragen. Mocht er weer een periode van hitte en of droogte aanbreken, dan zal het gewas heel gevoelig blijken te zijn aangezien het wortelstelsel tot nu toe door de ruime vochtvoorziening ondermaats is gebleven.
Snel stijgende kosten
De VTA signaleert ook snel stijgende kosten. Hogere kosten voor phytophtora (en andere) bespuitingen, hogere energieprijzen (diesel en elektriciteit) en hogere prijzen voor meststoffen. Volgens de VTA zijn alle prijzen van bouwmaterialen zoals isolatiemateriaal, beton, staal en hout dramatisch hoger geworden.