BO Akkerbouw: ‘Minister laat niets van zich horen over middelendossier’

Daarin wijst De Lugt de minister op het Actieplan Plantgezondheid waarmee de akkerbouwsector aangeeft te willen samenwerken met de overheid om de ambities te realiseren, zoals beschreven in het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie gewasbescherming 2030. Al in december 2020 werd dit officieel gecommuniceerd met de minister.
Verdienvermogen onder druk
Maar het is zeven maanden later nog steeds wachten op faciliterend overheidsbeleid dat innovaties versnelt, zoals de toelating van (groene) middelen, heldere wet- en regelgeving voor de zorgvuldige toepassing van biostimulanten en een passend wettelijk kader voor vernieuwde veredelingstechnieken. Ondertussen wordt het verdienvermogen van akkerbouwers regelmatig geraakt door nieuw beleid dat grote investeringen vraagt, zoals bij de maatregelen om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen te beperken. Van akkerbouwers wordt gevraagd om per bedrijf tonnen te investeren in nieuwe apparatuur zonder dat duidelijk is hoe lang zij die apparatuur dan kunnen gebruiken, schrijft De Lugt.
Urgentie groot
Hoewel veel aandacht van het ministerie van LNV gaat naar verdienmodellen, ziet brancheorganisatie BO Akkerbouw helaas weinig aandacht voor dit soort concrete en belangrijke vraagstukken op het gebied van verdienvermogen. Deze onderwerpen komen wel als aandachtspunt terug bij (aangekondigd) overheidsbeleid, maar er is nog geen concreet perspectief op oplossingen. De Lugt schrijft: „Bijzonder spijtig en teleurstellend. Akkerbouwers hoeven nog maar acht keer te zaaien en dan is het al 2030. Op belangrijke beleidsdossiers is het echt urgent om doorbraken te realiseren.”