Groot inkomensverlies dreigt in akkerbouw door basiseisen nieuwe GLB

Dat zou in tegenspraak zijn met de doelstelling van demissionair minister Schouten om zoveel mogelijk agrarische bedrijven mee te laten doen in het nieuwe op verduurzaming gerichte GLB. Van Wenum reageert op een LTO notitie die aangeeft waarop de onderhandelingen over het zogenaamde Nationaal Strategisch Plan (NSP), die een uitwerking zijn van de Europese richtlijnen voor de Nederlandse situatie, zich toespitsen.
Hierover heeft LTO nauw contact met het ministerie van LNV, de provincies en de waterschappen. Eind dit jaar moet er een besluit worden ingediend bij de Europese Commissie in Brussel. In september is de Tweede Kamer waarschijnlijk aan zet.
Stapeling van bouwland eisen
Als boeren niet kunnen voldoen aan de basiseisen, hebben ze ook geen toegang tot de zogenaamde ecoregelingen en het agrarisch natuurbeheer. LTO is daarom tegen 3 meter brede spuit-of bemestingsvrije zone langs sloten in de basiseisen. Brussel geeft namelijk ruimte aan lidstaten met veel sloten om hier van af te wijken. De voorwaarde om 3-4 procent van het areaal uit productie te nemen om in aanmerking te komen voor basisvergoeding gaat ook veel te ver voor akkerbouwbedrijven, laat Van Wenum blijken. Veehouderijen met 75 procent grasland worden van deze eis vrijgesteld.
Bovendien dreigen vruchtopvolging en gewasdiversificatie eisen, die zeker in zware klei gebieden en in regio’s met veel zetmeelaardappelteelt volgens LTO eveneens veel te ver gaan om als voorwaarde te stellen voor basisvergoeding. Tot slot is onduidelijk of er minimale eisen aan bodembedekking worden gesteld in de meest gevoelige periode van het jaar, in het basispakket.
Niet afdwingen maar stimuleren
Van Wenum: “ We roepen het ministerie op stimuleringsbeleid te voeren in plaats van eisen af te dwingen. Niet via de nieuwe basiseisen in het GLB, maar ook niet op een andere manier via mestwetgeving of de regelgeving rond gewasbescherming.”