Valse meeldauw drukt opbrengst uien maar ondersteunt prijs

Dat zorgt voor een prijshoudende stemming op de uienmarkt. Vergeleken met vorig jaar is in de eerste vijf weken van het nieuwe seizoen 5.000 ton meer geëxporteerd, blijkt uit cijfers van Holland Onion Association. En tot nu toe is het aanbod van nieuwe zaaiuien vanwege de valse meeldauw minder groot dan aanvankelijk verwacht, zeggen marktkenners.
Afland versus bewaring
Maar dat leidt dat niet meteen tot grote prijssprongen. Al enkele weken verbetert de op een ronduit laag niveau gestarte prijs van zaaiuien voetje voor voetje. Gisteren noteerde de beurscommissie van Goes een plusje van een halve eurocent. Voor goede zaaiuien wordt nu een dubbeltje per kilo betaald. De ondergrens is nu 7 eurocent per kilo. Goede kwaliteit uien wordt ook dit jaar weer beloond, zo blijkt.
Gezien deze marktontwikkelingen is het dit jaar aantrekkelijk om niet af land te leveren maar vanuit de bewaring, voor wie niet aan afspraken gebonden is. Al geeft niemand een garantie dat de prijs doorstijgt.
Nazomer ondersteunt kwaliteit
De valse meeldauw die om zich heen heeft gegrepen en de nagroei deed verschrompelen, kan bovendien ook negatieve gevolgen hebben voor de bewaarkwaliteit. Vooral omdat aantasting door de schimmel de effectiviteit van de kiemremmer MH vermindert. Anderzijds zorgt het droge en zonnige nazomerweer juist voor een betere bewaarkwaliteit van de zaaiuien. En het overwegend droge en vrij zonnige weer houdt waarschijnlijk lang aan, gezien de 14-daagse weersverwachting.
Prijsverschil met rode uien houdt aan
Al sinds de start van het nieuwe zaaiuienseizoen wordt voor rode uien bijna dubbel zoveel betaald als voor gele zaaiuien. Gisteren noteerde de beurscommissie van Goes 2 cent extra, waardoor rode uien per kilo nu 16 tot 18 eurocent waard zijn, in het zuidwestelijke kleigebied. De regionale prijsverschillen zijn verwaarloosbaar. De beurscommissie van Emmeloord meldt een plus op de prijs van grove sortering.