Unieke hoorzitting met NAV over toekomst akkerbouw in Tweede Kamer

Deze bijeenkomst per videoverbinding vindt volgens de planning morgen (donderdag 24 november) van 13.00-13.30 uur plaats (via tweedekamer.nl).
Brandbrief aanleiding
Nooit eerder werd de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) door Tweede Kamerfracties exclusief geraadpleegd, vertelt voorzitter Teun de Jong. Wel schoof de NAV in het verleden regelmatig aan bij ronde tafelgesprekken van de LNV Tweede Kamercommissie over diverse onderwerpen, als één van vele sprekers. Maar deze speciale hoorzitting vindt dan ook plaats vanwege een brandbrief over de toekomst van de akkerbouw die begin november aan de LNV commissie van de Tweede Kamer werd verstuurd.
Daarin betoogt de organisatie dat er een opeenstapeling van regelgeving plaatsvindt in de akkerbouw door de Nederlandse overheid en de Europese Unie, die zijn weerga niet kent en dramatische gevolgen dreigt te gaan krijgen. Namelijk het zevende Actieprogramma Nitraat, de ‘Farm to Fork’ strategie en de drastische koerswijziging van het GLB subsidiebeleid van de Europese Unie.
Veenweide versus akkerbouw
NAV voorzitter Teun de Jong hekelt een aangenomen Tweede Kamermotie waarin geld uit de zogenaamde eerste pijler van het nieuwe GLB beleid vanaf 2023 verschoven wordt naar de tweede pijler. Daarmee laat de Tweede Kamer volgens hem tot nu toe blijken niet te beseffen hoe hard het overheidsbeleid de akkerbouwsector raakt.
„Het gaat mij er niet om andere sectoren de dupe te laten worden. Jaap van Wenum van de LTO vakgroep akkerbouw heeft ook fel geageerd tegen het leegroven van het GLB budget voor inkomensondersteuning aan akkerbouwers. Maar binnen LTO spelen meer belangen en daarom is er ook de NAV. Op deze manier wordt vooral de akkerbouw geslachtofferd voor het veenweidegebied. GLB geld naar de tweede pijler verschuiven komt namelijk vooral ten goede aan de melkveehouderij in het veenweidegebied.”
Schaalvergroting impuls dreigt
Tenzij de Tweede Kamer alsnog bakzeil haalt en meer oog krijgt voor de dramatische inkomensdaling die op de akkerbouw afkomt, dreigt een verdere schaalvergroting in de akkerbouw en worden steeds meer kavels samengevoegd, waarschuwt de NAV. De Jong: „Onze organisatie staat voor familiebedrijven en kringlooplandbouw.”