NAV: ‘2022 hoeft geen slecht jaar te worden maar kostprijs stijgt gigantisch’

In 2021 vroeg hij namens de NAV in overleg met de Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC) aandacht voor de sterk gestegen kostprijs in de aardappelteelt. Maar ook de graanteelt is veel duurder geworden. Volgens van der Heide is de kostprijs met 2,5 à 3,0 cent per kilo gestegen naar 28 à 29 cent. Weliswaar oversteeg de graanprijs met name eind vorig jaar de snel gestegen kostprijs, maar structureel meer dan 30 cent per kilo graan is een illusie, denkt van der Heide.
„De bietenprijs is licht gestegen en dat lijkt structureel. Een gunstige ontwikkeling. En in de aardappelteelt is de voorraad fritesaardappelen beperkt. Dat maakt de vooruitzichten voor de prijsvorming van vrije aardappelen positief. Daarentegen hebben de uien en wortelen tot nu toe dit bewaarseizoen veel te weinig opgeleverd.”
Gevolgen Actieprogramma Nitraat
Het zou de NAV-bestuurder niet verbazen als het areaal granen dit jaar toeneemt vanwege de soms recordhoge graanprijzen in het tweede halfjaar van 2021. Ook het zevende Actieprogramma Nitraat kan een rol spelen, die vruchtwisseling van 1: 4 met een rustgewas (zoals graan) verplicht gaat stellen op zand-en lössgrond. „Gelukkig is deze verplichting op kleigrond van tafel. Dat zou een inkomensval van 2.000 tot 4.000 euro per hectare tot gevolg hebben in de Noordoostpolder, heeft Wageningen Economic Research berekend.”
Samenwerken met Staghouwer?
Van der Heide geeft de opvolger van demissionair LNV-minister Carola Schouten, de Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer, het voordeel van de twijfel. „Hij heeft veel dossierkennis opgedaan in Groningen en is ondernemer geweest in de bakkerswereld. Hij moet samenwerken met de agrarische sector. Alleen op die manier gaat het lukken om de vele lastige dossiers te lijf te gaan.”