POC: ‘Bij huidige prijzen is tarwe concurrerend met fritesaardappels’

Volgens de POC was er in het eerste deel van het verkoopseizoen 2021 ook sprake van een vraagmarkt. “ Nu tarwe een serieus alternatief is, kunnen we het fritesaardapel areaal niet laten groeien of zelfs iets laten krimpen, zonder dat we onszelf financieel in de vingers snijden”, zegt bestuurder Jacco de Graaf.
Kosten en opbrengsten bewaring
Door de gestegen prijzen van kunstmest, diesel, slijtdelen en niet te vergeten de tarweprijs, komen de rendementen van beide teelten nu erg dicht bij elkaar te liggen, blijkt uit berekeningen van de POC. De berekening van het omslagpunt (op 320 Euro per ton tarwe) is gebaseerd op cijfers van het Handboek Kwantatitieve Informatie, dat met name voor fiscale doeleinden wordt gebruikt. Op deze KWIN cijfers is een brandstofprijzen correctie toegepast.
POC maakt er de kanttekening bij dat de kostprijsberekeningen voor elk bedrijf weer anders kunnen zijn, en dat met de investeringen in bewaring geen rekening is gehouden. Maar ook niet met opbrengst van verhuur door leegstaande bewaring als gevolg van het vervangen van fritesaardappels door tarwe in het bouwplan.
Te lage contractprijzen
De Graaf: “Onze berekeningen tonen ook aan de contractprijzen voor de fritesaardappelteelt van 2022 veel te laag zijn en bij veel telers verlies zullen gaan opleveren.” De leden van de POC krijgen de uitgebreide resultaten van de break even analyse opgestuurd.