Bladluizen en bladschimmel monitoring in volle gang

Dinsdag 21 juni noteerde de NAK op plaatsen in het hele land vectorendruk in de categorie 1. Zowel in de provincie Zeeland als in de Gelderse Achterhoek, in Drenthe en langs de Waddenkust. Het aantal locaties waar de vectorendruk in de categorie 0,1 valt is nog veel groter. Met name in de kuststreek van Zuidwest- tot Noordoost-Nederland is nog geen bladluizendruk gemeten.
Niet alleen vangbakken
Half mei meldde de NAK dat er vanaf het begin van de bladluismonitoring op 1 mei al zeer veel virusoverbrengende bladluizen werden gevangen. Eind mei nam de luizendruk af, om de laatste dagen weer op te lopen.
De NAK roept telers op niet alleen af te gaan op de cijfers van de individuele vangbakken, maar ook de regionale bladluissituatie in ogenschouw te nemen. Want ook dit jaar weer zijn er grote verschillen tussen de individuele vangbakken.
Bladschimmels in suikerbieten
In de suikerbietenteelt vergt de beheersing van cercospora aantasting de nodige aandacht , meldt het IRS. De timing van de eerste bespuiting met fungiciden bij het zien van de eerste vlekjes is essentieel. Het risico is per perceel verschillend en kan in beeld worden gebracht met de BAS applicatie van Cosun Beet Company.
Ook voor de beheersing van de bladschimmels stemphylium, ramularia, roest en meeldauw adviseert het IRS actie zodra de eerste vlekjes in het gewas zichtbaar worden. Het doel van de bladschimmelbestrijding is om bij late oogst het gewas voldoende groen te houden.