Uien afland leveren of droog uit de schuur?

Het areaal plantuien is dit jaar volgens de gegevens van het CBS 8.760 hectare. Dat is 430 hectare minder dan in het teeltjaar 2021. Van het areaal plantuien is 5.802 hectare tweedejaars. Plantuien in Nederland zijn overwegend gele uien, in tegenstelling tot zaaiuien. In het zuidwestelijk kleigebied is het grootste deel van de plantuien inmiddels geoogst.
Weersomstandigheden tijdens de oogst
De weersomstandigheden zijn prima om uien op het land te laten drogen, uitzonderingen daargelaten als er op tropische dagen risico op zonnebrand bestaat, zoals begin vorige week. Maar een nieuwe serie tropische dagen komt tot nu toe niet in de weersverwachting voor. Veel regen evenmin.
Nu de nieuwe oogst goed op gang komt, benadrukt directielid Wim Waterman van Waterman Onions te Emmeloord (Fl.) het toenemende belang van de timing en de weersgevoeligheid van de oogst. “We worden dit jaar geconfronteerd met hogere droog- en transportkosten. Als het weer goed meewerkt is het voor telers interessant om meer op het land te laten drogen maar de kwaliteit van de uien zou niet in het geding mogen komen door deze keuze.”
Wisselende opbrengsten
De opbrengsten van de (plant)uien zijn heel wisselend. Zowel in het Zeeuwse, waar de droogte veel invloed heeft als in Flevoland, waar vooral zaaiuien worden geteeld. Daar spelen diverse teeltfactoren een rol, zoals matige opkomst, maar ook de uienvlieg. Op de zandgronden zijn de verwachtingen volgens Waterman Onions beter. Maar de toenemende droogte kan er juist op deze gronden de komende weken inhakken.