De Groenbemesterdag 'De tijd zal het leren!'
'De tijd zal het leren!'
Informatie
De groenbemesterdag is dit jaar te gast op het kleiproefveld van de PPS Groenbemesters te Lelystad. Deze in 2023 gestarte PPS onderzoekt de integrale effecten van groenbemesters. Onderzoek richtte zich tot nu toe vaak op deelaspecten van de groenbemesterteelt, waardoor de integratie ontbrak. De verschillende gewenste effecten van een groenbemester kunnen echter tegenstrijdige eisen stellen aan de keuze van de groenbemestersoort(en) en het -management. Deze PPS levert de missende beslisregels voor groenbemesterkeuze en -management voor het optimaliseren van teeltsystemen; waarbij emissie van nutriënten wordt voorkomen, bodemstructuur verbeterd wordt, bodemgezondheid wordt verbeterd, koolstof wordt vastgelegd en inzet en emissies van gewasbeschermingsmiddelen in de hoofdteelten worden verlaagd.
22 september zijn de eerste twee zaaitijdstippen verstreken en is er een assortiment aan groenbemesters te bewonderen en te bediscussiëren. Deze dag zullen onderzoekers en de betrokken partners uit de doeken doen hoe het project in elkaar zit en welke overwegingen er zijn om te komen op de juiste keuze en timing van de groenbemester. Waarbij het naast de keuze voor de groeiduur er ook gekeken wordt naar inwerkmethode. Het proefveld biedt de nodige ruimte om nieuwe groenbemesters of andere innovaties op het gebied van de groenbemesterteelt te laten zien.
Programma
Hij zal dit doen vanuit de perspectiefnota Ruimte voor de Nieuwe Akker en maakt een doorkijkje naar de toekomst, belang van onderzoeken, nut en noodzaak Groenbemesters en het belang van deze dag. Uiteraard vanuit het perspectief van de boer.
Tussen 13.30-17.00 uur is er een geleide rondgang langs diverse demonstraties in het veld met de volgende onderwerpen:
● Gewasdiversiteit
● Bodeminsecten
● Groenbemesters en kerende versus niet-kerende grondbewerking
● Groenbemesters en koolstofvastlegging
● Potentie van beworteling van groenbemesters i.r.t. ondergrondverdichting
● Stikstof algemeen, kengetallen
● Groenbemesters in een ICM-systeem
Sprekers: Dirk van Apeldoorn (PPS) en Jerry van Gremberghe (DSV-zaden)
Met strokenteelt kan er ook buiten het seizoen afwisseling op de akker worden gecreëerd. Welke effecten kunnen groenbemesters hebben op hun buurgewassen en waar moet je aan denken als je groenbemesters slim in de ruimte wil inzetten? Wat in ieder geval zeker is, is dat groenbemestersmengels niet zomaar worden samengesteld, maar uitgebalanceerd en bewust geselecteerd worden. Dat wordt gedaan met de beste plantensoorten- en rassen op basis van jarenlange veredeling en onderzoeken. Tijdens de Groenbemesterdag gaat DSV Zaden in op o.a. de samenstelling, werking en teelt van hun mengsels.
Sprekers: Klaas van Rozen (PPS) en Suzanne Gunter (IRS)
Wat is de invloed van meer en langer groen op je akkerland op de ontwikkeling en dichtheid van bodemplagen? Op basis van levenscyclus, moment van eileg, groeiperiode en type groenbemester kan de kans op het ontstaan van een schadelijke bodemplaagdichtheid in een teelt grotendeels worden weerlegd of bevestigd. Sommige bodemplagen zijn lastiger, zoals emelten waarbij verschillende soorten op verschillende momenten eitjes afzetten. En ritnaalden worden in verband gebracht met NKG en groenbemesters, terwijl een 1 op 4 teelt met graan of gras/klaver niet perse tot een schadeloze teelt leidt. Bij aanwezigheid van deze plagen in aangelegde proefvelden van de PPS Groenbemester wordt in samenwerking met de PPS GAB een monitoringsplan opgezet.
Sprekers: Kris Huizinga (KOM BBB) en Wouter ten Brinke (ten Brinke BV.)
Wat was het toch makkelijk geweest als de groenbemester een rug voor u freest maar zonder mechanisatie gaat het hele feest niet door.
Heeft u interesse in machines voor het zaaien van groenbemesters en een optimale zaaibedbereiding voor uw hoofdgewas, bij gereduceerde grondbewerking? Geef Groenbemesters een kans en kom bij ons langs!
Sprekers: Marjoleine Hanegraaf ,Ciska Nienhuis (EJP Soil) en Suzan Nicolasen (Barenbrug)
EJP Soil is het co-funding onderzoekprogramma van de EU. Daarbinnen wordt een breed scala aan projecten uitgevoerd. Het 3-jarige project AgroEcoSeqC focust op de bijdrage van de bodembiodiversiteit aan koolstofvastlegging. In een vijftal lange termijn experimenten door een N-Z gradiënt in Europa wordt een breed scala aan bodembiologische indicatoren gemeten, o.a. de efficiëntie van koolstofgebruik door micro-organismen. Doel is om de indicatoren te testen op hun mogelijke bijdrage aan de koolstofvastlegging. Hiervoor kunnen in principe verschillende modellen worden gebruikt. Bodembiodiversiteit is op een eenvoudige, algemene, manier in dit model opgenomen. Er zijn op zich verschillende aanknopingspunten om het model hiervoor aan te passen en/of uit te breiden. De tussentijdse resultaten zullen worden besproken.
Sprekers: Derk van Balen (PPS) en Thomas van Tetering (DLF)
Een groot areaal landbouwgronden in Nederland zijn verdicht met lagere gewasopbrengsten en een slechte waterhuishouding als gevolg. Veel verschillende maatregelen spelen een belangrijke rol in het voorkomen en opheffen van ondergrondverdichting. Ook groenbemesters kunnen hier een rol in spelen, en wat is nodig om positieve effecten door groenbemesters te realiseren? Hier is recentelijk wat onderzoek naar gedaan, ook in combinatie met aanvullende maatregelen.
Sprekers: Marleen Riemens (BO Groen) en Martijn van Overveld (Limagrain)
ICM, Integrated Crop Management, is een integrale aanpak waarbij alle kennis wordt ingezet om een goede opbrengst en kwaliteit te handhaven bij een minimale inzet van gewasbeschermingsmiddelen. In het project BO groen wordt ICM ontwikkeld en uitgetest op de klei. Op deze groenbemesterdag komen de resultaten aan de orde met het accent op de rol van de groenbemesters.
Spreker: Wiepie Haagsma (PPS) en Geert Elzes (Vandinter Semo)
Groenbemesters spelen een belangrijke rol in het bemestingsplan. Ze kunnen voorkomen dat er stikstof verloren gaat of ze kunnen door fixatie extra stikstof in het systeem brengen. Zo kan er bespaard worden op de stikstofgiften van de hoofdgewassen. Om de rol van de groenbemester zo goed mogelijk te laten vervullen is de groenbemesterkeuze en tijdstip en methode van inwerken van belang. In deze bijdrage laten we aandachtspunten zien en welke recente kengetallen gebruikt kunnen worden voor de korting op de stikstofgift van het volggewas.